Održano drugo izdanje konferencija o audio vizualnoj industriji; PROFilm Days!

 

Zagreb, 6. studeni 2020. –  Zagrebački filmski ured, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom organizirao je drugo izdanje konferencije koja obrađuje sva ključna pitanja iz audiovizualne industrije, ali zbog COVID-19 pandemije svi paneli su održani online.

               PROFilm Days naziv je stručne konferencije koja na jednom mjestu okuplja sve domaće i inozemne stručnjake potrebne za nastajanje bilo koje vrste audiovizualnog djela. Prvo izdanje konferencije održano je lani u kinu Kapltol Boutique Cinema, a uz stručne rasprave i panele, inozemnim producentima je organizirana posebna tura kroz grad Zagreb i njegovu okolicu kako bi se upoznali s raznolikom arhitekturom i dobili ideje za snimanje budućih projekata. Isto tako, navedeni producenti održali su brojne sastanke s domaćim koprodukcijama kako bi ponudili svoje stručnjake i pomoć pri snimanju inozemnih projekata, a što je nužno potrebno za nastajanje svjetski poznatih hitova kao što su Game of Thrones ili Star Wars i od velike važnosti ne samo za filmsku industriju već i za proračun cijele Hrvatske, jer kao što je opće poznato film je prije svega iznimno unosan posao.

Ovogodišnje, drugo izdanje konferencije, održano je jučer, 5. studenog, ali zbog COVID-19 pandemije svi paneli su organizirani online te je i sam program bio usmjeren na nove izazove snimanja u doba pandemije. Prijenos je pratilo više od 400 gledatelja s različitih IP adresa, što je više od prošlogodišnjeg izdanja. Konferencija se održala uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu te medijsko pokroviteljstvo Jutarnjeg lista. Gosti konferencije bila su velika inozemna imena iz svijeta industrije; svjetski poznati filmski producent Rick McCallum široj javnosti najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom i to na nekoliko njegovih projekata, među kojima su televizijska serija ‘Mladi Indiana Jones’ te tri nastavka popularnih ‘Ratova zvijezda’, Arto Halonen, poznati finski redatelj i producent, koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama; ‘A Patriotic Man’ i višestruko nagrađivani ‘Murderous Trance’. Nadalje, svjetska organizacija Location Manager Guild Intl. (LMGI) održala je panel u kojem je okupila location managere s višegodišnjim iskustvom rada na velikim i svjetski poznatim projektima kao što su The Bourne Supremacy , A Hidden Life, Dosje X, Transformersi, Wonder Woman, a panel je moderirao Mike Fantasia, predsjednik navedene organizacije i faca među location managerima s više od 35 dugometražnih filmova! Jonathan Olsberg, izvršni direktor tvrtke Olsberg SPI, predstavio je Studiju izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa u Hrvatskoj čiju izradu je naručio HAVC na čelu s ravnateljem Chrisom Marcichem koji je također sudjelovao u panelu.

Konferencija je okupila i ključne domaće stručnjake – producente, organizatore filmskih festivala, kinoprikazivače i predstavnike obrazovnih ustanova za filmske djelatnike te predstavnike nadležnih državnih i gradskih tijela koji su sudjelovali u panelima ili pak imali uvodne govore; Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, producentica s osvojena četiri Emmy-a, te ujedno i organizator konferencije, zatim Christopher Marcich ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, državni tajnik iz Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl i Savjetnik pročelnice gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Nikola Stojadinović.

Državni tajnik iz Ministarstva kulture i medija, Krešimir Partl, održao je uvodni govor prije početka stručnog djela te se osvrnuo na mjere potpore kojima je bio cilj obuhvatiti cijeli lanac vrijednosti od stvaralaštva, proizvodnje, distribucije i participacije kako bi se očuvao sustav i omogućio razvoj u narednom periodu.

Oba velika producenta, Arto Halonen i Rick McCallum, osvrnuli su se na važnost izgradnje studija u Hrvatskoj!

Da je u vrijeme kad sam snimao film u Hrvatskoj postojao studio, sigurno bi ga snimio u cijelosti kod vas, rekao je Halonen u svom panelu, dok je McCallum u svom izlaganju naglasio da bi morali korigirati cijene u realnim granicama, jer je Srbija prihvatljivija u cijenama usluga ali da je također izgradnja studija nužna. Oba producenta su naglasila da imamo odlične filmske djelatnike i da nemaju negativna iskustva sa snimanja iz Hrvatske, a McCallum je čak i kupio kuću na jednom od naših otoka.

Location manageri iz panela Location Manager Guild Intl. (LMGI) objasnili su koliko su porasli troškovi snimanja zbog poštivanja epidemioloških mjera i COVID protokola na setu i brojke su nevjerojatne; za projekt koji se snima 80 dana, trošak uzrokovan Covid mjerama je čak 15 milijuna dolara.

Svi organizatori filmskih festivala složili su se da online izdanja festivala ili pak festivali uživo s razmacima jednostavno nisu to ti festivali koji bi trebali biti i da treba čekati bolja vremena, a do tada koristiti alate koji se nude. Mia Pećina Drašković, Voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda, kaže slično: Konferencija i njena gledanost je bila odlična obzirom na uvjete koje smo imali! Program je bio usmjeren više na snimanja u novim uvjetima, ali panelisti su bili stvarno najveći svjetski stručnjaci iz industrije. Ne mogu si pomoći da ne zamišljam kako bi tek bilo da su svi došli u Zagreb, ali tome se nadamo iduće godine!

Kao što smo rekli na početku, od prvog izdanja konferencija se održava uz partnerstvo s Hrvatskim audiovizualnim centrom koji pomaže i u programskom djelu: Suradnja sa Zagrebačkim filmskim uredom je savršena i zahvaljujem im se na hrabrosti da uopće organiziraju konferenciju ove godine! Program je iznimno zanimljiv i dotiče se raznih tema, ali i pogleda u budućnost, rekao je na početku konferencije ravnatelj HAVC-a Chris Marcich.

Konferencija je obradila brojne goruće teme, a trenutno su to snimanja u doba Covida, organizacija filmskih festivala, važnost izgradnje filmskog studija te deficitarna zanimanja u filmu. Drugo izdanje PROFilm Daysa završilo je radionicom jednog od deficitarnih zanimanja – filmske maske i porukom nade da ćemo se 2021. godine, na trećem izdanju, gledati uživo!

Rick McCallum – Producent

Rick McCallum je producirao filmove s poznatim filmašima poput Davida Harea (Strapless), Neil Simona (I Ought to Be in Pictures) i Harvey Fiersteina, čiji je HBO-ov film ‘On Tidy Endings’ dobio četiri nagrade CableAce. McCallum je također bio producent glazbenog spota ‘Undercover’ za čuveni bend ‘The Rolling Stones’, koji je MTV proglasio najboljim video spotom desetljeća. Na snimanju filma ‘Dreamchild’ upoznao je tvorca Ratova zvijezda, Georgea Lucasa, koji ga je nekoliko godina kasnije angažirao kao producenta na mega projektu ‘Mladi Indiana Jones’ koji se snimao u 35 zemalja svijeta!  Akademija televizijske umjetnosti i znanosti nagradila je seriju s 11 Emmyja i 25 nominacija. McCallum je suradnju s Lucasom nastavio; producirao je Radioland Murders (1994), za koji je Lucas bio izvršni producent. Tijekom produkcije, Lucas je McCallumu pokazao planove za tri nova filma Ratova zvijezda. Kako bi testirao digitalnu tehnologiju, McCallum je izradio revidirane verzije Ratova zvijezda; Carstvo uzvraća udarac i Povratak Jedija – od kojih se svaka verzija pokazala izuzetno uspješnom na blagajnama. Okupivši izvanrednu ekipu ispred i iza kamera, McCallum je producirao sljedeća tri filma koja je Lucas napisao i režirao; Star Wars: Episode I The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II Attack of the Clones (2002) and Star Wars: Episode III Revenge of the Sith (2005). Ratovi zvijezda koje je McCallum proizveo zaradili su više od 3 milijarde dolara širom svijeta te je dvoje od njih proglašeno među 10 najuspješnijih filmova u povijesti. Prepoznajući njegov doprinos u filmovima, CinemaExpo je 1999. godine McCalluma proglasio producentom godine. Danas, McCallum je suosnivač producentske tvrtke Film United koja je postala jedna od vodećih u Srednjoj i Istočnoj Europi s bazom u Pragu. U Hrvatskoj je snimao povijesni televizijski serijal ‘Borgia’ kreatora Toma Fontane, trostrukog osvajača Emmyja, poznatog po radu na i kod nas gledanim serijama “Homicide” i “Oz”. Također, prije nekoliko godina u Opatiji je snimao treću sezonu krimi-serije ‘Granice zločina’ te je tada za medije izjavio da ima samo pozitivna iskustva sa snimanja u Hrvatskoj.

Arto Halonen, Finska

Režiser, producent

Arto Halonen međunarodno je nagrađivani redatelj i producent igranog i dokumentarnog filma, poznat po snažnom društveno osviještenom stavu koji zauzima prema temama koje obrađuje. Kao priznanje svom radu, Halonen je od Finskog ministra prosvjete i kulture 2005 godine dobio najvišu godišnju nagradu u zemlji, nagradu FINLANDIA, također je 2010 godine dobitnik HELSINKI CULTURE AWARD i to kao prvi filmaš u povijesti dodjele  te nagrade. Nagradu je osvojio ubrzo nakon kritičkog i box office uspjeha svog prvog igranog filma, Princess. Film je postao jedan od financijski najuspješnijih finskih dugometražnih igranih filmova u posljednjem desetljeću, a osvojio je i više međunarodnih nagrada. Halonenov drugi dugometražni igrani film, A Patriotic Man, premijerno je prikazan 2014., a njegova prava distribucije prodana su u 25 zemalja. Poznati američki kritičar Harlan Jacobson odabrao je film za svoju prestižnu turneju Talk Cinema za privatne pretplatnike, a film je dobro prihvaćen od strane američke publike i kritike. Halonenovi dokumentarni filmovi, kao što su White Rage (2015), Shadow of the Holy Book (2007) i Karmapa – Two Ways of Divinity (1998), osvojili su značajne nagrade diljem svijeta. Sjena Svete knjige nominirana je i za nagradu Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film godine. Halonen je osvojio humanitarnu nagradu Europske unije 1998. Osim toga, dodijeljena mu je finska Nacionalna nagrada za mentalno zdravlje i Nagrada za građansku akciju Finskog saveza za socijalnu skrb i zdravlje, što ga čini prvom osobom u kulturnom području koja je primila nagradu. Halonen je osnivač i prvi festivalski direktor Helsinki Documentary Film Festivala, DocPoint. Postao je najveći festival dokumentarnog filma na nordijskom području i jedan od najboljih festivala dokumentarnog filma na globalnoj razini. Halonenov najnoviji dugometražni igrani film, Murderous Trance, međunarodna je suradnja. Psihološki triler već je prodan u 60 zemalja svijeta i ušao je u kinematografsku distribuciju u SAD-u krajem 2019. godine. U siječnju 2020. film je nagrađen kao najbolji dugometražni film na dodjeli zlatnih filmskih nagrada u Londonu. Josh Lucas nagrađen je za najboljeg glumca za ulogu u filmu, a sam Halonen nominiran je za najboljeg redatelja na istom događaju.

Jonathan Olsberg,  Ujedinjeno Kraljevstvo
Predsjednik Uprave / Olsberg•SPI

Jonathan je 37 godina radio u industriji  kao producent, distributer, prodajni agent i, od 1992., izvršni predsjednik međunarodne konzultantske tvrtke za kreativne industrije Olsberg SPI. Tvrtka je vodeći savjetnik za pitanja javne politike za vlade, kao i za poslovna pitanja za korporacije.

Odgovoran je za rad SPI-ja s međunarodnim klijentima i često putuje na etablirana tržišta i tržišta u nastajanju. Tijekom posljednjih 12 mjeseci to su uključivali Australiju, Novi Zeland, SAD, Argentinu, Rusiju, Abu Dhabi, Švedsku, Italiju, Estoniju, Kazahstan i Kostariku, među ostalima.

Jonathanova prva karijera bila je u investicijskom bankarstvu, na Wall Streetu i Gradu Londonu. Član je Europske filmske akademije, BAFTA-e, Britanskog savjetodavnog vijeća za ekrane i Britanske federacije kreativnih industrija.

Mike Fantasia , Los Angeles, Kalifornija, SAD

Mike Fantasia je location manager već 30 godina i radio je na više od 35 dugometražnih filmova u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Europi. Osnivač je LMGI-ja, u Odboru je više od deset godina i u trećoj je i posljednjoj godini na mjestu predsjednika. Član je Akademije filmskih umjetnosti i znanosti od 2018. godine.

 

 

Georgette Turner, Ujedinjeno Kraljevstvo

Voditeljica lokacija već 15 godina, koja nadzire filmove poput Wonder Woman i Male sirene, Georgette Turner brzo se prekvalificirala i vratila se na posao voditelja covid produkcije u jednoj od prvih emisija koje se snimaju nakon zaključavanja Velike Britanije.

John Rakich, Toronto, Kanada

John Rakich  je bio location manager više od 20 godina, radeći diljem Ontario Kanade. Ima bogato iskustvo iz značajki dugog i kratkog formata, televizijskih serija za studije i streaming servise, a stručnjak je i za održive porezne poticaje, međunarodnu koprodukciju i ekonomske prednosti snimanja temeljenog na lokaciji. On sjedi u upravnom cehu Kanadskog Ontarija kao njihov trenutni predstavnik zastupničkog kluba za lokacije, kao i kao drugi potpredsjednik LMGI-ja.

Markus Bensch , Njemačka 

Markus Bensch  (54 godine) živi u Berlinu, a filmskoj industriji pridružio se 1992.  Markus je radio u odjelu lokacije kao location scout,  location manager. Njegova najpoznatija djela su The  Bourne  Supremacy(2004 ), The Reader (2008) , Hanna (2011) Bridge of Spies (2015), i Skriveni život (2019).  Primljen je na Akademiju filmskih umjetnosti i znanosti 2020.

Ilt Jones, Los Angeles, Kalifornija, Sad

Podrijetlom iz Walesa, Ilt  Jones živi u Los Angelesu već 32 godine i već je 27 godina location manager. Posjetio je, upucao i izviđao 45 SAD-a, i izviđao je ili pucao na svakom kontinentu osim Antarktike. Radio je i na TV-u i na Značajkama, uključujući 90 epizoda dosjea X, 4 filma Transformers, 2 projekta Chrisa Nolana i 4 Marvelova filma, među ostalima.