PROFilm Days stručna je konferencija u organizaciji Zagrebačkog filmskog ureda i Jutarnjeg lista koja je na svom prvom izdanju 2019. godine okupila mnogobrojne djelatnike iz filmske industrije, predstavnike lokalne uprave i samouprave i turističke zajednice, ministarstava, filmske urede i sve koji su dio audiovizualne industrije, točnije više od 250 sudionika. U prvome izdanju PROFilm Daysa dotaknuli smo se brojnih gorućih tema koje su aktualne za našu struku te su predložene strategije za budući razvoj industrije. U sklopu konferencije organiziran je i obilazak zagrebačkih lokacija za strane producente koji su ujedno bili i gosti konferencije, a s ciljem promocije lokacija za snimanje.

PROGRAM KONFERENCIJE PROFILM DAYS 2019.

08: 30-09: 00  Registration
09: 00-09: 25  Pozdravni govori:
Mia Pecina Draskovic – voditeljica ZFU / Goran Ogurlic – glavni urednik Jutarnjeg lista
Chris Marcich – ravnatelj HAVC-a
Milan Bandic – Mayor of Zagreb
Nina Obuljen Koržinek – ministrica kulture RH
Gary Cappelli – Minister of Tourism
09: 25-09: 45  Predavanja
Jonathan Olsberg / Olsberg, SPI / UK
“ANALIZA URBANOG RAZVOJA AUDIOVIZUALNIH DJELATNOSTI U SVIJETU”
09: 45-10: 20  Predavanja
Tomasz Dąbrowski, NETFLIX (regionalni voditelj EMEA / Nizozemska)
“ULOGA NETFLIXA U EUROPSKOM AUDIOVIZUALNOM EKOSISTEMU”
10: 30-10: 50 Break
10: 50-11: 30 Paneli:
“FILMSKA INDUSTRIJA I TURIZAM”
Frano Matusic – državni tajnik, Martina Srnec – voditeljica odjela za marketing HTZ-a, Martina Bienenfeld – direktorica TZZG-a, predstavnici Ministarstva kulture i Ministarstva gospodarstva, Chris Marcich – ravnatelj HAVC-a, Amanda Messenger – producentica (USA)
11: 30-12: 00 Break
12: 00-12: 45 Paneli
“ZAŠTO HRVATSKA”
Peter Radovich – producent, režiser dobitnik 36 Emmyja, CBS (SAD), Olga Filipuk – izvršna direktorica Yandex Studija, Yandex Media Production Center (Rusija), Hordur Runarsson – izvršni direktor / producent i osnivač Glassriver produkcije (Island), moderatorica Mia Pećina Drašković – voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda
12:45 – 13:15 Pause
13: 15-13: 50 Paneli
“GRADOVI – FILMSKE KULISE”
Predstavnik grada Zagreba
Jelka Tepsic – Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika
Dina Busic – Pročelnica za kulturu grada Zadra
Ivo Dujmić – gradonačelnik Opatije
Tanja Ladovic Blažević – (Filming in Croatia HAVC)
moderatorica Barbara Ban – Jutarnji List
13: 50-14: 00 Closing speech / Closing conference
14: 00-15: 00 Lunch
15: 00-17: 00 “SPEED DATING” – međunarodni i hrvatski producenti

MEĐUNARODNI GOSTI KONFERENCIJE PROFILM DAYS 2019:

  • TOMASZ DABROWSKI – glavna osoba za EMEA Production Policy iz Netflixa
  • JONATHAN OLSBERG – CEO Olsberg/ SPI, London
  • OLGA FILIPUK – potpredsjednica Business Development, Yandex Mediaservices / direktor Yandex Studio (ruski Google)
  • HORDUR RUNARSSON – Producent /osnivač GLASRIVER PRODUCTION, Island
  • PETER RADOVICH – producent / režiser, dobitnik 36 Emmy nagrada, SAD
  • AMANDA MESSENGER – producentica (SAD)

Amanda Messenger
Producentica

Amanda Messenger je američka producentica koja je karijeru započela u New Yorku, radeći na igranim i dokumentarnim filmovima te reklamama. Strast prema putovanjima i jezicima dovela ju je 2016. godine u Pariz, a od tada radi i na europskim i američkim projektima.

Njeno zavidno iskustvo uključuje nagrađivane igrane filmove (Cold In July, Gospodarica Amerike) i reklame za ekskluzivne robne marke kao što su Dove, YSL, Rochas, Miu Miu i Solid & Striped.

Port Authority, film koji je Amanda koproducirala 2019. godine, svoju je službenu svjetsku premijeru imao na 72. Cannes Film Festivalu, nakon čega je krenuo i u kino distribuciju.

Tomasz Dąbrowski
Regionalni voditelj, Proizvodna politika EMEA NETFLIX

Tomasz Dąbrowski živi u Amsterdamu i odgovoran je za pitanja proizvodnje Netflixa u regiji EMEA, s posebnim naglaskom na pravilnike o poticajima, ljudske potencijale, infrastrukturne kapacitete i inicijative za razvoj industrije.

Ovaj iskusni stručnjak za politiku pridružio se Netflixu početkom 2019. godine kao član tima globalne javne politike kako bi unaprijedio strateške ciljeve tvrtke u regiji.
P
rije toga je gotovo šest godina proveo na mjestu šefa Filmske komisije Poljske i uspješno se uključio u provedbu poljske sheme poticaja za produkciju.

Nakon što je radio kao direktor Poljskog instituta u Berlinu, tijela poljskog Ministarstva vanjskih poslova, 2018. obnaša dužnost člana Upravnog odbora Međunarodne udruge povjerenika za film (AFCI).

Jonathan Olsberg
Predsjednik Uprave/ Olsberg•SPI

Jonathan je 35 godina radio u filmskoj industriji, i to kao producent, distributer i prodajni agent, da bi 1992. godine osnovao tvrtku za konzalting Olsberg SPI (za međunarodne kreativne industrije) čiji je predsjednik uprave. Tvrtka je vodeći savjetnik za pitanja javne politike za vlade i poslovna pitanja za korporacije.
Odgovoran je za SPI-ov rad s međunarodnim klijentima i često putuje na postojeća i tržišta u nastajanju.
Tijekom posljednjih 12 mjeseci obišao je Australiju, Novi Zeland, SAD, Argentinu, Rusiju, Abu Dhabi, Švedsku, Italiju, Estoniju, Kazahstan i Kostariku, između ostalih.

Jonathan je karijeru započeo u investicijskom bankarstvu na Wall Streetu i u Londonu. Član je Europske filmske akademije, BAFTA-e, Britanskog savjetodavnog vijeća za TV i Saveza kreativnih industrija Velike Britanije.

Olga Filipuk
Potpredsjednica za poslovni razvoj, Yandex Mediaservices / Predsjednica uprave Yandex Studio

Nakon diplome na Ruskom državnom sveučilištu za humanizam i kasnije Tokyo Universityju, započinje karijeru kao međunarodna voditeljica projekata i producentica u tvrtki DLE Inc. (Dream Link Entertainment) u Tokiju, zadužena za međunarodne animacije koprodukcije (GI Joe serije, Power Puff Girls Z, Heroscape itd.).

Sredinom 2007. pridružuje se tvrtki Carmen Film u Moskvi kao voditeljica akvizicija zadužena za kazališne, video i TV akvizicije širom svijeta, da bi početkom 2014. godine postala dijelom tima IVI.RU (vodeće ruske internetske usluge za streaming videa) prvo kao voditeljica akvizicija, a zatim, sredinom te iste godine, i kao voditeljica sadržaja.

U srpnju 2016. prelazi u ruski ogranak kineskog diva LeECO sa zadaćom da organizira sadržaj i poslovanje u Rusiji i istočnoj Europi za LeECO uređaje i nadzire izvoz sadržaja i koprodukcijsku suradnju između Rusije, Kine, Indije i Sjeverne Amerike. Nakon zatvaranja tvrtke u ožujku 2017. godine, dolazi u Yandex Mediaservices kao voditeljica poslovnog razvoja. Od početka 2018. obnaša dužnost izvršne direktorice Yandex Studija – proizvodnog centra Yandex Mediaservicesa. Zadužena je za strategiju sadržaja i licenciranje, medijska partnerstva, M&A inicijative i proizvodne inicijative.

Hordur Runarsson
Predsjednik Uprave / Producent / Suosnivač, Glassriver

Hörður Rúnarsson ima magisterij iz poslovne administracije i ogromno iskustvo u međunarodnom marketingu i prodaji. S nekoliko produkcija u poslovnoj biografiji, nedavno je producirao Manire i Obične ljude i trenutačno u Glassriveru radi najnoviji TV serijal My Own Funeral. Tu je i Magaluf Atlantis Park, Fractures i Bankster, animirani film 14th Santa i još mnogo toga.

Radio je u međunarodnom poslovnom savjetovanju za globalne organizacije i bio na mjestu direktora u uspješnim međunarodnim tvrtkama kao što su Blue Lagoon Island i Ossur.

Peter Radovich mlađi.
Viši kreativni direktor, CBS Sports

Peter Radovich Jr. je viši kreativni direktor sportskog programa CBS-a (vodi kreativni razvoj i proizvodnju). U svojoj 23 godina dugoj televizijskoj karijeri, Radovich je kao producent osvojio 36 Emmyja u 16 kategorija, od kojih je njih 18 dobio u posljednjih osam godina.

Radovich je i producent za CBS koji prati NFL, NCAA prvenstva, golf i druge sportove i događaje. U proteklih nekoliko godina režirao je glazbene video spotove za CBS-ov zabavni program tijekom Super Bowla i Final Foura u kojima su sudjelovali glazbenici Jay-Z, Queen, Green Day i P-Diddy. Tijekom NFL sezone Radovich producira tjednu emisiju Unutar NFL-a (Inside NFL), koja trenutačno ima najduže emitiranje na kabelskoj televiziji. Također je izvršni producent emisije 60 minuta (60 minutes).

Nedavno je osvojio News Emmy za produkciju svoje prve priče za 60 minuta Football Island, s dopisnikom Scottom Pelleyem, a osvojio je tri Emmyja za režiju svog prvog dokumentarnog filma Igra časti, uključujući onaj za Izvanredan sportski dokumentarac.